Basmatiris – ingredienser:
200 g basmatiris
2 liter vann
1 lite laurbærblad
5 cm kanelstang
3 hele, grønne kardemommefrø
Ris – tilberedning:
Skyll risen flere ganger til vannet er klart. La risen ligge i bløt i 20 minutter i en 2-liters Stainless Steel Mixing Bowl. Hell av vannet.
Kok opp 2 liter vann i en 3-liters kjele. Tilsett laurbærblad, kardemommefrø og nellikspiker i vannet.
Når vannet koker opp, tilsettes litt salt og den skylte risen.
Kok risen i 15 minutter eller til den er mør. Hell risen i et dørslag. Du kan kaste eller beholde krydderne i risen.
Kyllingbiryani – ingredienser:
500–600 g kylling (en blanding av lår- og brystfileter)
3 ss olje
salt etter smak
2 middels store løk i tynne skiver
1 stjerneanis
En klype safran bløtlagt i 2 ts melk og 1 ss ghee (klaret smør)
3 hele, grønne kardemommefrø
1 helt, svart kardemommefrø
1 laurbærblad
4 nellikspiker
2,5 cm kanelstang
½ ts spisskummenfrø
1 ss hvitløk- og ingefærpasta
¼ ts gurkemeie
2 ts masalapulver (biryani eller kylling)
¾ til 1 ts chilipulver
1 kopp (ca. 2,5 dl) matyoghurt
1 håndfull finhakkede mynteblader
1 håndfull finhakkede korianderblader
Kyllingbiryani – tilberedning:
Mens risen koker, steker du løken i olje i en iCook 4 L Stock Pot. Når løken får en gyllen farge, setter du til side ¼ i en bolle.
Skru ned varmen og sauter laurbærblad, stjerneanis, spisskummenfrø, nellikspiker og kardemommefrø sammen med resten av løken i kjelen.
Tilsett hvitløk- og ingefærpasta og stek til den skarpe, rå lukten forsvinner.
Tilsett kyllingstykkene og stek på middels varme til kjøttet blir hvitt.
Strø resten av krydderne – salt, masala, gurkemeie og chilipulver – over kyllingen. Bland alt godt sammen. Legg på lokk og stek på middels varme i 4 minutter.
Hell over yoghurt og bland godt sammen. Legg på lokket igjen og kok på middels varme til kyllingen er gjennomkokt og karrisausen har tyknet. Tilsett salt etter smak.
Kombiner kylling og ris:
Smør en 8 liters gryte (dutch oven) med lokk og forvarm ovnen til180 °C.
Hell den kokte kyllingen i gryten og strø halvparten av myntebladene over.
Spre den kokte risen i et jevnt lag over kyllingen. Strø den siste fjerdedelen av den stekt løken, resten av mynte- og korianderbladene og den bløtlagte safranen over til slutt.
Legg på lokk og kok i 20–25 minutter.
Server biryanien med yoghurt.