Vanskelighetsgrad: Lett
Du trenger: iCook 30 cm non-stick stekepanne, iCook knivsett med fem kniver
Denne enkle og allsidige oppskriften er laget av Seval Karatay fra Istanbul i Tyrkia. Hun sier: «Denne böreken er vanligvis stekt i ovnen, men det er enklere og mer økonomisk å steke den i en iCook panne.»
Ingredienser til sausen:
2 store, runde plater med filodeig
2 egg
5–6 ss yoghurt
50 ml olivenolje
1–2 ss eddik
Ingredienser til fyllet: Du kan variere fyllet etter smak. Her er noen forslag fra Seval:
Ostefyll:
200–250 g oppsmuldret fetaost
En halv bunt hver av finhakket persille og fennikelurt
1 ts chiliflak
Bland sammen alle ingrediensene og rull dem inn i deigen.
Spinatfyll:
500 g vasket og finhakket spinat som er gnidd inn med salt
100 g oppsmuldret fetaost
Salt, sort pepper og timian etter smak
Bland sammen alle ingrediensene og rull dem inn i deigen.
Kjøtt- og grønnsaksfyll:
250 g kjøttdeig
1 middels stor løk, i små terninger
1 middels stor purre, finhakket
1 middels stor gulrot, revet
Stek alle ingrediensene sammen og tilsett salt, sort pepper og chiliflak etter smak. Avkjøl litt og rull blandingen inn i deigen.
Potetfyll:
3 middels stor poteter, revet
1 middels stor løk, i små terninger
Stek de to ingrediensene sammen og tilsett salt, sort pepper og chiliflak etter smak. Avkjøl litt og rull blandingen inn i deigen.
Fremgangsmåte
Skjær de to store, runde platene med filodeig i to.
Bland egg, yoghurt, olivenolje og eddik i en bolle og pensle blandingen utover de fire deighalvsirklene.
Lag fyllet og legg en fjerdedel av det langs den rette siden av deigen. Rull deigen sammen.
Hell litt olivenolje i pannen og legg deigpølsen i midten. Den skal forme starten på en spiral. Gjenta med resten av filoarkene og fortsett å bygge spiralen i pannen.
Pensle resten av sausen over den spiralformede paien. Legg lokk på pannen og sett den over lav til middels varme til deigen har blitt gyllenbrun. Vend den opp-ned ved hjelp av en stor tallerken og stek den andre siden på samme måte. Så snart den er gyllenbrun på begge sider er den klar til servering!