Favoritter (0) 0 Favoritter

Favorittlisten din er tom!

TAKK! DINE FAVORITTER HAR BLITT OVERFØRT TIL HANDLEKURVEN

ABOER I FOKUS
© iStockphoto

Slik får du kresne barn til å elske sunn mat

Ernæring & velvære

Fargerikt, sprøtt og smakfullt – frukt og grønnsaker har så mye å gi. Likevel vil enkelte barn bare ha favorittene sine og nekter en del andre sorter. Hva kan du gjøre for å sikre at barna dine spiser sunt samtidig som de har det gøy? Les videre for å finne ut mer …

Barndom handler om lek og moro. Det handler om utforskning og nysgjerrighet. Om å presse grenser og oppdage verden. Men, noen ganger virker det også som om de handler om å utvikle plutselig og sterk motvilje mot gulerøtter (selv om det var en favorittgrønnsak bare dagen før).

Ja, noen ganger gjør barn rare ting når det gjelder mat, og det kan gjøre selv de mest avslappede foreldre urolige. Hva med ernæring? Hvis de er sånn hjemme, hva skjer når de er i barnehagen eller på skolen? Foreldre vil tross alt bare at barna skal være sunne og glade – og spise brokkoli av og til.

Ta det med ro, vi har gode nyheter – det er en god grunn til at barn noen ganger ikke er så glade i sunn mat. Og, enda viktigere, det finnes måter du kan støtte dem på ved å oppfylle næringsbehovet deres og øke deres kulinariske register uten å sette i gang den store grønnsakskrigen. Er du klar?

© iStockphoto

Hvorfor barn og grønnsaker ofte krasjer

Lurer du på hvorfor barnet ditt ikke vil godta at brokkoli faktisk er godt? Ikke skyld på dem, skyld på evolusjonen. Eller kanskje du skal takke den i stedet. Forfedrene våre overlevde nemlig ved å skille giftige planter fra de spiselige. En av måtene de gjorde dette på, var ved hjelp av smak. Mer spesifikt gjelder det bitterhet. Hvis du bet inn i en giftig plante, ville du legge merke til at den smakte bittert. Dessverre har ofte sunne grønnsaker – som brokkolien barnet ditt ikke vil ta i – også ofte en litt bitter smak. Så når din lille gullklump plutselig lukker munnen, er det ikke fordi de er irrasjonelle – det er fordi deres evolusjonelle varslingssystem forteller dem at det kanskje ikke er trygt. Heldigvis er ikke denne nedarvede motviljen permanent.

Den morsomme måten å lure evolusjonen på

OK, så kan det hende at evolusjonen gjør ting litt vanskelige. Det betyr ikke at du bare skal sette deg ned og se på at barnet ditt hopper over gulerøttene. Heller tvert om. Det finnes noen metoder som kan hjelpe deg å omprogrammere barnets instinkter på – og det kan gjøres morsomt!

Alle positive opplevelser bidrar til å overstyre nedarvede fordommer. Det betyr at hvis du bygger opp positive assosiasjoner, kan du hjelpe barnet ditt til å sette pris på de sunne tingene. Lurer du på hvordan du kan gjøre det? Her er noen av våre beste tips:

  1. Dyrk det du spiser – vil du ha engasjerte barn som er interessert i sunn mat? Hvorfor ikke få med litt vitamin D mens dere arbeider i hagen sammen?

  2. Lag mat sammen – skrelling, skjæring og tilberedning av frukt og grønnsaker er en fordekt måte å få barna engasjert på, samtidig som dere har det gøy og gjør noe fint sammen. Selv om de ikke vil spise maten de var med på å lage, er det mer sannsynlig at de i alle fall vil smake på.

  3. Vekk nysgjerrigheten – grønnsaker varierer veldig etter hvordan de tilberedes, så gjør noe annet og involver barna i utforskningen. Utfordre barna til å sammenligne dampet brokkoli med ovnsstekt brokkoli. Spør dem om farge, tekstur og smak. Hva er forskjellig? Hvilken liker de best?

  4. Vær en inspirasjon – Du er deres viktigste rollemodell. La barna se deg nyte frukt og grønnsaker , i tillegg til meieriprodukter, fisk, kylling og kjøtt – ikke noe press og fokus på dem. Hvis de ser hvor ivrig du er, vil de til slutt bli nysgjerrige nok til å ville prøve selv.

  5. Vær leken – Ser ikke brokkoli litt ut som et tre? Ville ikke gulerotskiver bli fine øyne i et ansikt? Smaker stjerneformet vannmelon bedre? Hvilken historie kan en tallerken fortelle? Selv om barna ikke spiser alt, vil de bygge opp en positiv, morsom assosiasjon med sunn mat – og det er første skritt på veien mot å lykkes.

Uansett hva du prøver, må du passe på å ikke mase for mye. Det tar tid å omprogrammere evolusjonen. Det kan ta mange forsøk før et barn prøver – for ikke å snakke om faktisk liker – en ny smak. Så oppmuntre barna til å prøve frukt og grønnsaker, men gjør det trygt for dem å nekte. La dem vite at smaksløkene deres er i stadig utvikling. Hvis de ikke vil ha noe nå, kan det likevel hende at de liker det neste gang. Trøst deg med kunnskapen om at smaksreseptorene deres vil fortsette å utvikle seg. Når de kommer opp i 20-årsalderen, vil de faktisk ha mistet omtrent halvparten og bli mindre følsomme for bitter smak.

Men hva kan du gjøre i mellomtiden?

Det er selvfølgelig lett å snakke om tålmodighet når du ikke samtidig er redd for at barna ikke får i seg det de trenger. Heldigvis kan vi støtte deg der også. Vi har nemlig NutriwayTM Kids kosttilskudd. Siden det er mulig at barna dine kan ha noen ernæringsmessige mangler, kan disse spesialutviklede kosttilskuddene være en måte å sikre at de får riktig ernæring på – og samtidig gi deg ro i sjelen.

Nutriway Kids omfatter en fantastisk serie med deilige kosttilskudd som du kan gi barna som en del av et balansert kosthold. Serien omfatter NutriwayTM Chewable Multivitamin som støtter grunnleggende vekst1, NutriwayTMChewable Cal Mag til støtte for utviklingen av skjelettet2 og NutriwayTMKids Omega 3 som støtte til kostholdet. Disse ulike Nutriway-kosttilskuddene er gode når du vil hjelpe sunne kropper å vokse.

Og hvis du er ute etter mer inspirasjon, bør du følge med på Nutriway Kids' nye byggeklosskampanje, som vil tilby morsomme, kreative og lærerike metoder for å integrere ernæring i barnas hverdag.

1 Inneholder kalsium og D-vitamin, som er nødvendige for at barn skal vokse og skjelettet utvikle seg normalt.
2 Kalsium er nødvendig for at barn skal vokse og skjelettet utvikle seg normalt.
3 Vitamin C bidrar til immunforsvarets normale funksjon.

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig opplevelse på nettstedet vårt. Informasjonskapsler er filer som er lagret i nettleseren og brukes av de fleste websider til å hjelpe tilpasse Internett-opplevelsen.

Ved å fortsette å bruke websiden vårt uten å endre innstillingene, godtar du vår bruk av informasjonskapsler

Jeg forstår