Favoritter (0) 0 Favoritter

Favorittlisten din er tom!

TAKK! DINE FAVORITTER HAR BLITT OVERFØRT TIL HANDLEKURVEN

ABOER I FOKUS
© Shutterstock

En fargerik diett gir velvære

Ernæring & velvære

Lær hvorfor farger er så viktige i alle deler av livet, og se om du klarer quizen vår om fytonæringsstoffer!

Et liv uten farger ville vært veldig kjedelig. I tillegg til å gjøre livet vakrere rent visuelt, påvirker fargene humør og atferd på alle mulige slag interessante og uventede måter. Forskerne har for eksempel funnet ut at hvis vi ser på fargen rødt før en eksamen, kan vi få dårligere resultater, mens hvis vi ser på blått, kan vi bli mer kreative. Trenger du motivasjon til å trene? Omgi deg med grønt. Vil du oppfordre til samtale? Ha på deg noe gult. Trenger du omgivelser til å roe ned og slappe av i? Fyll rommet med blått. For å si det enkelt, har farger kraft til å påvirke alt rundt oss – inkludert vår egen velvære.

Sett farge på kostholdet

Rødt, gult, oransje, lilla, grønt og hvitt – bland disse fargene i fem porsjoner per dag, så vil du være på god vei til å støtte din egen velvære. Fytonæringsstoffer – plantenæringsstoffer fra frukt og grønnsaker – finnes i disse fargepigmentene og gir en rekke fordeler:

Hvitt – beinbygning Løk er kjent for å inneholde vitamin C, som bidrar til normal dannelse av kollagen slik at beinbygningen i kroppen kan fungere normalt. Løk inneholder også fytonæringsstoffet quercetin. En annen mulighet til å få i seg dette stoffet kan være å spise bananer, hvite ferskener, sopp eller hvit mais.

Oransje og dyp gul – øynene Gulerøtter er kjent for å inneholde betakaroten, som har et provitamin A som bidrar til å opprettholde normalt syn. Gule planter som ringblomster inneholder også fytonæringsstoffet lutein. Hvis du foretrekker det, kan du også spise gul paprika, søtpoteter eller grapefrukt for å få denne fargen i deg.

Rødt – immunitet Acerola – en kjent kilde til vitamin C, som støtter immunsystemet. Tomater er vanligvis hovedkilden til fytonæringsstoffet lykopen. Rabarbra og røde poteter har også denne fargen.

Lilla og blått – hjernen Druer er kjent for å inneholde folsyre, som bidrar til normale fysiologiske funksjoner. Blåbær, solbær og hyllebær er også kjent for å inneholde vitamin C. I tillegg inneholder lilla bær fytonæringsstoffet antocyanin.

Grønt – energi Grønne planter som avokado, epler, honningmeloner og asparges inneholder viktige næringsstoffer. Tare inneholder for eksempel jod. Jod støtter også et normalt energistoffskifte og kognitive funksjoner.

* «Global assessment of select phytonutrient intakes by level of fruit and vegetable consumption» (Samlet vurdering av inntak av utvalgte fytonæringsstoffer fra frukt og grønnsaker), Mary M. Murphy, Leila M. Barraj og Judith H. Spungen i British Journal of Nutrition (2014), 112, 1004-1018.

Prøv deg på quizen!

Var du oppmerksom? Tror du at du vil klare å vinne quizen om fytonæringsstoffer? Gjør et forsøk, så kan du dele resultatene etterpå!

For flere tips, gå til Amway, sammen hjemmefra siden

Vi bruker informasjonskapsler for å gi deg en best mulig opplevelse på nettstedet vårt. Informasjonskapsler er filer som er lagret i nettleseren og brukes av de fleste websider til å hjelpe tilpasse Internett-opplevelsen.

Ved å fortsette å bruke websiden vårt uten å endre innstillingene, godtar du vår bruk av informasjonskapsler

Jeg forstår